čtvrtek 2. března 2017

5 VÝLETŮ OKOLO MEXICO CITY, KVŮLI KTERÝM ZVEDNOU ZADEK

Před pár dny jsem oslavila svůj první měsíc v Mexiku. A myslím, že už jsem docela dobře aklimatizovaná. O tacos se mi dokonce i zdá, svůj den nemůžu začít bez zralého manga, pusou a objetím se zdravím i s prodavačkami v obchodě a občas ze mě vypadne ¡No mames, wey!
Postupně poznávám všechny krásy Mexika a tohle jsou zatím ty nejzajímavější výlety, které jsem podnikla. Kvůli těmto místům rozhodně stojí za to zvednout zadek od výborných tamales!

TEOTIHUACÁN

Ačkoliv se vám při představě Mexika asi nejdřív vybaví sombrero a tequila, naprostou dominantou tu jsou pyramidy. Kam se hrabe Egypt. Na území dnešního Mexika žilo několik desítek kultur, které zde zanechaly obrovité skvosty, nad nimiž turistickým agenturám srdce plesá. Jednou z nejvýznamnějších je archeologická oblast Teotihuacán, která je vzdálená od Ciudad de México přibližně 10 písniček reggeatonu. 
Pokud vám zrak nevypálí už u vstupu žhnoucí slunce, naskytne se vám pohled na ohromující komplex pyramid, kterým vévodí slavná dvojice Pyramida Slunce a Měsíce. Pohled na ně si budete moct vychutnat dostatečně, až budete stát několik hodin ve frontě na jejich výstup.

XOCHIMILCO

Naprosto neuvěřitelné místo, kam se budete chtít vrátit, protože si první návštěvu nebudete pamatovat. Tato romantická údolní oblast kanálů, po které plují roztomilé barevné lodičky trajineras stvořené pro zamilované páry, jež si za doprovodu pějících mariachi s kytarou chtějí vyznat lásku, je ve skutečnosti sodomou gomorou, bránou do pekel a noční můrou MUDr. Nešpora. Jakmile se totiž lodička odpíchne od břehu, začíná šílená peda, neboli brutální párty. Základem je umět polykat tequilu, když vám ji někdo lije do hrdla, přeskakovat mezi jednotlivými lodičkami, když se ta vaše začne zrovna potápět, a umět slova písničky Vacaciones.

PUEBLA


Nádherné koloniální městečko s typickými nízkými barevnými domy, krásným náměstím s ohromující katedrálou a spoustou roztomilých obchůdků, kde si za pár šupů nakoupíte vyhlášenou, ručně malovanou keramiku. Nejlepší z Puebly je však stejně jídlo. Musíte ochutnat mole poblano, což je kuře s čokoládovo-rajčatovo-chilli omáčkou, tacos arabes a silný likér pasitas, který se podává s kouskem sýra a rozinkou. Jestli to je pro někoho trochu nuda, doporučuju tam jet s chřipkou a ubytovat se v ulici, kam nechce jet ani taxikář, protože to je prý jedna z nejnebezpečnějších čtvrtí v Pueble. 

CHOLULA


Víte, kde je největší pyramida na světě? Opět zapomeňte na Egypt. Je v Cholule! Až do roku 1910 se však o ní nevědělo. I když má 450 metrů z každé strany a je vysoká skoro 70 metrů, nebyla vidět. Je zasypaná hlínou, takže vypadá jako obyčejná hora, a na jejím vrcholku se ještě k tomu tyčí roztomilý kostelík. Kolem dokola se pak rozprostírají velehory s druhým největším mexickým vulkánem Popocatépetlem. Naprosto fantastický pohled. 
Nás ze zasněného rozjímání však rychle probraly výstřely, které se během naší návštěvy několik hodin rozléhaly v ulicích. Až poté, co jsme se k smrti vyděsily, když vedle nás několik chlapů v děsivých maskách vystřelilo a na pár vteřin nás připravilo o sluch, jsme zjistily, že ve vesnici neprobíhá válka gangů, ale tradiční karneval. 

VALLE DE BRAVO

Zatím jeden z nejhezčích výletů, který jsem podnikla s milovanými Pumas (organizace, která pořádá výlety, mecheche a kulturní akce pro mezinárodní studenty). Valle de Bravo je kouzelná, magická vesnice v údolí jezera. Nad ním často krouží paraglaidisté, kteří se nechávají fascinovat úžasným výhledem na kulturně-přírodní scenérii, a na něm plují jachty, na kterých v noci řádí studenti jako utržení ze řetězu...  😉 Kousek od vesnice je slavná biosférická rezervace monarchy stěhovavého, kam se každoročně během ledna a února slétávají několikamilionová hejna oranžovo-hnědých motýlů až z daleké Kanady a USA. Uchváceným návštěvníkům, kteří za nimi vylezou strmou prašnou cestou na vrchol kopce, předvádějí fascinující představení, které má však smutný konec. Většina monarchů na konci sezony umírá.
Prach, pot a kocovinu je pak nejlepší smýt v nedalekém vodopádu Velo de Novia. Je neskutečně studený, ale o to větší to je adrenalin a vzrušení. Já jsem to hecla a byl to skvělý zážitek! 

FOTKY

Mrkněte na můj Instagram nebo Facebook. Musím balit a jet na letiště... 
Další mexické info už tak brzy! 


Share:

0 komentářů:

Okomentovat

Co to je?

Stránka o mém trajdání, kde s vámi sdílím svoje zážitky, fotky, strasti a slasti z cest. Půl roku jsem žila v Mexiku, potápěla se na nejkrásnějším místě na světě na Raja Ampat, potom mě toulavé boty zavedly na 5 měsíců do Střední Ameriky, kde jsem cestovala sama s batůžkem a ukulelem jménem Alvaréz bez jakéhokoliv plánu, očekávání či snad strachu... a #adelaprezila. Trajdám dál. Díky, že vás to baví sledovat a číst! *Adelita*