pondělí 23. ledna 2017

10 věcí, co dělat v Amsterdamu. Otestováno.

Do Amsterdamu jsem odjela s průvodcem do Mexika, s kufrem plným šatiček, plavek a varování, ať se nenechám při nejmenším zabít. Naprosto ideální výbava do poklidné holandské metropole, kde v době mého příletu 16. ledna bylo největším dramatem souboj třeskutého mrazu se slunečními paprsky a nejhrozivějším nebezpečím sejít z chodníku na pruh vyhrazený pro jízdní kola (adrenalinový zážitek, doporučuji).
Bez mapy, bez průvodce, a tedy i bez předem nastudovaných pamětihodností, highlightů a top míst podle Trip Advisoru jsem v Amsterdamu i tak prožila úžasné čtyři dny před odletem do Mexika. Jen podle vlastní zkušenosti jsem pro vás napsala 10 věcí, které mě během mojí krátké návštěvy uchvátily, učarovaly nebo pobavily. Zdaleka jsem nevyzkoušela a nenavštívila všechno, neviděla tulipány a neprojela se v lodičce, takže nečekejte uceleného průvodce (to si kupte Lonely Planet). Tyhle věci se mi ale vryly do paměti a rozhodně je doporučuji.

1. Půjčte si kolo
Kolo moc nemusím. Většinou na něm vypadám jak cvičený medvěd v cirkuse, protože mi málokteré kolo je a koleny si drncám do brady. Kumpáni ze střední navíc pochopí, že k nechuti šlapat do pedálů přispěly traumatické zážitky s paní Mazlovou na školních výletech. 
V Amsterdamu je to ale naprosto první must do. Tohle město bylo pro kolo stvořené a Holanďané a Holanďanky podle mě začali drandit na kole dřív než chodit. Jinak si neumím vysvětlit, jak dokážou za jízdy psát smsku, mít ruce v kapsách, malovat se a snad i žonglovat. A to za plného provozu (a napadaného sněhu), kdy cesta v parku připomíná závod Tour de France. Fotky bohužel nemám, křečovitě jsem držela řídítka.

2. Hecněte se a běžte do galerie Van Gogh
Muzea, galerie a výstavy mám ráda. Jsou pro mě symbolem prázdnin a dovolené, protože jindy do nich v podstatě nechodím. Problém je, že mi většina exhibicí naprosto splyne dohromady a spíš si vybavím, co bylo napsané na dveřích záchodů galerie, než jaké veledílo jsem viděla pověšené na stěně.
Galerie Van Gogha mě ale naprosto nadchla. Šla jsem do ní trochu pokrytecky s tím, že když už jsem tady, tak na toho blázna s uříznutým uchem teda půjdu, ale taky jsem se potřebovala někde na chvíli ohřát. Nakonec jsem tam strávila přes tři hodiny. Mají to naprosto skvěle uspořádané, takže jednotlivá díla za sebou začnou dávat smysl a díky výborným popiskům si postupně skládáte fascinující příběh malíře, u něhož uříznuté ucho je vlastně asi ta nejmíň zajímavá věc. 

3. Smějte se holandštině
Zní to, jako když kočka vychrchlává chlupy, zatímco se Němec snaží flirtovat. Vtipné a zároveň trochu nechutné (vyberte si, co je co). 

4. Kdo se v Amsterdamu nezhulil, jako by tam nebyl.
Barevné tulipány vám vyrostou na zahradě, holandský sýr koupíte v Tescu, ale trávu jako v Amsterdamu si jinde na světě nezakouříte. Pokud teda nejste takoví střelci jako kluci z Bow Wave 😉Jinými slovy, jste-li milovníky kvalitních surovin, lokální tradice a příznivého poměru cena-výkon, tak si návštěvu coffeeshopu nemůžete nechat ujít.


5. Dejte si jablečný koláč ve čtvrti Jordaan
Bývalá dělnická čtvrť na západě Amsterdamu je dneska jednou z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších lokalit, kam vás pošle každý místní Holanďan. V úzkých uličkách se mačkají starobylé domy (s ikonickými sedlovými střechami) s malými galeriemi, stylovými obchůdky a útulnými kavárnami. Do takové jménem Papeneiland jsem na doporučení jedné Holanďanky zabrousila a neudělala chybu. Vlastně ano. Jejich proslulý jablečný koláč jsem si neobjednala dvakrát.

6. Omrkněte prostitutky v Red Light Street
A nenechte se zmást. Není to jen jedna ulice, ale celá čtvrť! Na své si tady přijde snad každý zvrhlík, tedy určitě i ty. A že je z čeho vybírat. Holky vystavené ve výlohách jako kus masa u řezníka si nicméně uvědomují tvrdou řeholi řemesla a ve svých vykachličkovaných kójích tak urputně ťukají do mobilu žhavé zprávy, než aby se nakrucovaly a vábily kolemjdoucí. Sex se evidentně přesunul už do virtuálního světa.

7. Zajděte si na kafe do Anne&Max
Když projdete nebo spíš projedete krásný park Vondel, dostanete se na jihozápad Amsterdamu, který se stává dost hipster čtvrtí, takže tu najdete třeba bistro s uklidňujícím sloganem Don´t panic, we are organic! Já jsem zpanikařila a radši si šla dát neorganické cappuccino s kofeinem i laktózou (které rozhodně nebylo gluten-free, vegan ani paleo) do útulné kavárny Anne&Max. PS: Nevyhodí vás odsud, i když tu budete nad notebookem sedět tři hodiny o jednom kafi a jedné polívce...ehm.

8. Bojujte s větrnými mlýny v Zaanse Schaans
Pouhých 18 minut vlakem z centrální stanice se dostanete do sousedství Zaanse Schaans, kde se mezi slavnými větrnými mlýny vrátíte v čase o několik století. Při pohledu na tyhle skvostné fešáky, kteří vzbuzují respekt, ale zároveň jsou neskutečně roztomilí, si uvědomíte, že chudák Don Quijote proti nim neměl nejmenší šanci.
Až si mlýny asi tisíckrát vyfotíte, běžte do vedlejšího obchůdku se sýry, kde jich můžete pár rovnou ochutnat, a mrkněte se i do muzea dřeváků. Zatoužíte si některé zkusit a klapat po podlaze.

9. Zatajte dech při západu slunce
Až se celí rozněžnělí z roztomilých větrných mlýnů a malovaných dřeváků vrátíte k večeru do Amsterdamu, bude na vás čekat podlá zrada. Obloha se zbarví do fialovo-zlata, voda v kanálech se začne třpytit, domy budou vypadat jak z perníku a vy budete mít pocit, že jste se ocitli v obrazu Van Gogha nebo Moneta. Ta nádhera se nedá snést. Nebraňte se a nechejte se dojmout.

10. Spleťte si čas odletu
...a radujte se z toho, že máte v Amsterdamu o jeden den navíc 😉.


FOTKY:


Velká nádhera.

Red light street.

Impresionismus v přímém přenosu.

Amsterdam´s essentials
 
Troufnete si?

Tak který?!

 Tyhle! Velikost přímo pro mě.

Povinná fotka.

Must see.


 Tohle mě dostalo. V galerii Van Gogha dělají zdarma pro prohlídky pro malé děti tím způsobem, že si s nimi průvodkyně sedne na zem do kroužku, poutavě jim vypráví o tom, co mohou vidět před sebou, a děti pak mají dělat nějaké úkoly. Třeba se pokusit namalovat podobný obraz. Neviděla jsem jediný znuděný výraz a děti nadšeně výskaly při přesunu k dalšímu obrazu.

Já byla nadšená taky.

 Přímo uprostřed města stojí tenhle "hrad". Podle něj se musí dělat ty skákací, ne?
Skvost ve čtvrti Jordaan.

Chaloupka jako z pohádky v Zaanse Schaans.
      
Přesně za mou hlavou jsou větrné mlýny. Fakt krásné. Jo a ten datum a částka taky nesouhlasí.
Share:

0 komentářů:

Okomentovat

Co to je?

Stránka o mém trajdání, kde s vámi sdílím svoje zážitky, fotky, strasti a slasti z cest. Půl roku jsem žila v Mexiku, potápěla se na nejkrásnějším místě na světě na Raja Ampat, potom mě toulavé boty zavedly na 5 měsíců do Střední Ameriky, kde jsem cestovala sama s batůžkem a ukulelem jménem Alvaréz bez jakéhokoliv plánu, očekávání či snad strachu... a #adelaprezila. Trajdám dál. Díky, že vás to baví sledovat a číst! *Adelita*