pátek 10. listopadu 2017

NEW YORK: 7 nejlepších míst, která navštívit za 7 dní

Odjet do New Yorku bylo jedno z mých spontánních rozhodnutí. Stačil k tomu jeden večírek, jeden kousek „magického“ brownies a jedno kliknutí. Druhý den už jsem si kontrolovala, kam jsem si letenku vlastně booknula, na jaké jméno a na jaký rok. Do New Yorku? Pecka. A bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí za poslední dobu.


Za pouhý týden jsem toho klasicky zažila (a i přežila) na tisíc věcí. Pro ty z vás, kteří se tam chystáte, jsem vybrala nejlepší věci, které jsem viděla a navštívila. A samozřejmě jsem neviděla a nenavštívila všechno z New Yorku. Pevný itinerář jsem neměla, všechno jsem googlila na poslední chvíli a aktivity plánovala tak nějak za pochodu podle doporučení kamarádů, kteří si New York zamilovali ještě přede mnou. Ale třeba vám následující tipy ulehčí plánování a ušetří čas, který můžete využít na objevování těch „vašich“ míst v New Yorku. Co je tak podle mě „must see in NYC“?

1. TIMES SQUARE

V NYC jsem bydlela na Manhattanu kousíček od Times Square. Na ten pocit, když jsem se na něm ale poprvé ocitla, asi nezapomenu. Jen pro kontext – nejsem moc na velká města. Místo městských kolosů ze železa a betonu raději obdivuju vodopády a bažiny (teda pokud v tom kolosu není něco dobrého k snědku!), takže jsem návštěvu NYC brala trochu s rezervou.
Po ustájení mého kufru jsme se šli projít po osvětleném a blikajícím Broadwayi. Povídáme, ale moc kolem sebe nekoukám, jet lag se po mně začíná plíživě sápat. Najednou se musím zastavit, něco mě zmáčkne jako rozinku. Neskutečný příval energie ve mně rozvibruje snad všechna nervová zakončení. Zastavím se, proberu se a koukám, že stojím na Times Square.

Energie, vibrace tohoto místa… Nedá se to moc popsat.

2. TOP OF THE ROCK, ROCKEFELLER CENTER

Třeba to bylo tím jet lagem nabývajícím na síle, ale podobný pocit jsem zažila o pár chvil později ještě na jednom místě. Podruhé se mi během dvou hodin v New Yorku podlomila kolena. Nastoupila jsem do superrychlého výtahu Rockefellerova centra (před kterým už mimochodem touhle dobou bylo legendární kluziště!), nechala se vystřelit nahoru a zůstala koukat s otevřenou pusu. Pohled na Manhattan při západu slunce určitě patří k mým top zážitkům z NYC.

#nofilter


3. SOHO

Jeden větrný den jsem si stihla projít několik úchvatných čtvrtí Manhattanu. Začala jsem krásnou procházkou po bývalých železničních kolejích High Line, došla do čtvrti Chelsea, kde jsem mrkla na Chelsea market s různými dobrotami a designovými věcmi, zamilovala se do umělecké čtvrti Soho, posléze jsem se ocitla v Little Italy a den zakončila v legendárním Chinatown u masových knedlíčků dim sum ve vyhlášeném Joy’s bistro. Každá čtvrť je neskutečně zajímavá a specifická. Ale i v tak tvrdé konkurenci pro mě stejně zvítězilo Soho. Na každém rohu je malá galerie, roztomilá kavárna nebo originální bistro. Jo a co je zásadní, mají tam moje nejvíc-nejlepší-nejoblíbenější francouzské makronky Ladurée.

Chelsea

 4. CENTRAL PARK

Bylo krásné počasí, svítilo sluníčko, my si půjčili kola a jeli si projet kousek Central Parku. Naslouchali jsme hrajícím muzikantům, pokukovali po výtvorech umělců a bavili se u představení všelijakých kejklířů. V tomto parku se dá strávit celý den a nebudete se ani minutu nudit. Navíc je na něm nalepené obrovské Metropolitan Museum of Art, z jehož rozsáhlých sbírek vás budou jímat závratě. Umělecká přesycenost se dá celkem dobře vytrávit na přilehlé 5th Avenue s těmi nejluxusnějšími butiky. Projdete si jich několik (nutnou zastávkou je Tiffany & Co. a Victoria´s Secret) a následující týden budete o suché kůrce.
(Ještě pořád se pak můžete zkusit ubytovat na cizí kartu v Hotel Plaza jako Kevin ze Sám doma. Je hned u Central Parku a holubí paní tam je beztak taky.)

saxofonista v Central Parku

5. HARLEM

Jedna ze syrovějších čtvrtí New Yorku. O to působivější. Večer to tu prý není úplně bezpečné, ale to budou povídat mně, která strávila půl roku v Mexiku, žejo 😊 K Harlemu neodmyslitelně patří ty nejlepší jazzové kluby, autentické bary s úžasnými koncerty i noční kluby. Ať už zde uvidíte jakékoliv živé vystoupení, téměř jistě vám spadne brada nad výkonem talentovaného umělce.


6. STATEN ISLAND FERRY

Říká se, že ty nejlepší věci jsou zadarmo. V drahém New Yorku to tak úplně pravda nebude. O to méně by člověk čekal, že kousek od světového finančního centra s legendární Wall Street bude jezdit zcela zdarma přívoz Staten Island Ferry, který se plaví kolem ikonické Sochy Svobody.  U památníku 11. září pak můžete vylézt na mrakodrap One World, který stojí místo dvojčat. Já osobně si z něho teda užila nejvíc jen tu bleskovou jízdu výtahem s projekcí. Výhled je sice působivý, ale zážitku z Top of the Rock se nevyrovná. Za těch 35 dolarů jsem si radši měla dát další pastrami sendvič nebo ulovit hadřík od nějakého návrháře v obchoďáku Century 21.

výhled ze Staten Islan Ferry

7. BROOKLYN BRIDGE

Na tomto mostě se stalo tolik osudových okamžiků v tolika filmech, že i když na něm budete jíst třeba jen čedarový popkorn, budete se cítit epicky.

Tip: Sejděte z Brooklyn Bridge, projděte si klidnou čtvrť Brooklyn Heights a stylovou Dumbo a kochejte se pohledem na tyčící se Manhattan za řekou.

FOTKY:


Manhattan Bridge

Brooklyn Bridge

mrakodrap One World

Manhattan na dlani

pro porovnání: Výhled z One World...

...a výhled z Top od the Rock na Rockefellerově centru

památník 9/11

hoši po šichtě na Times Square

noční NYC

legendární červený schody!

a červená kostka

Rockefeller Center

už se bruslí!

Strom ještě nebyl, ale kluziště jo

Museum of Modern Art

Trump Tower

Broadway

Lower Manhattan

St. Patrick's Cathedral

projet si Central Park na kole je skvělý nápad


Chelsea

High Line v Chelsea

Chelsea

v Little Italy s Audrey Hepburn


Chinatown

skvělé dim sum v Joy's bistro v Penn Street v Chinatown

oni mě tu znají?!


Brooklyn Bridge s Manhattanem

happy girl

ikona

Share:

0 komentářů:

Okomentovat

Co to je?

Stránka o mém trajdání, kde s vámi sdílím svoje zážitky, fotky, strasti a slasti z cest. Půl roku jsem žila v Mexiku, potápěla se na nejkrásnějším místě na světě na Raja Ampat, potom mě toulavé boty zavedly na 5 měsíců do Střední Ameriky, kde jsem cestovala sama s batůžkem a ukulelem jménem Alvaréz bez jakéhokoliv plánu, očekávání či snad strachu... a #adelaprezila. Trajdám dál. Díky, že vás to baví sledovat a číst! *Adelita*